Voorbeeldzoeker x
(typ in het invoerveld om het voorbeeld te wijzigen)
zoek dit voorbeeld in:
ANS

Woordenboeken

  • INT (500 AD - heden)
  • Etymologiebank
  • Woordenlijst.org

Corpora en lexica

  • Corpus Hedendaags Nederlands Clarin login
  • GrETEL (CGN, Lassy)
  • SoNar Clarin login
  • Delpher
  • Celex Clarin login

Overige bronnen

  • Taalportaal
  • DBNL
  • Taaladvies.net
  • Wikipedia
  • Google
6.2.2 Buigings-s (partitieve genitief)
Adjectieven krijgen een buigings-s na een van de volgende woorden, die allemaal een hoeveelheid aanduiden: iets, niets, niks, allerlei, wat, veel, weinig, meer, minder, genoeg en voldoende.
Heel soms wordt ook velerlei nog door een adjectief met een buigings-s gevolgd, zoals in Ook zijn er een hoop foodtrucks op het terrein waar bezoekers zich aan velerlei lekkers tegoed kunnen doen.
Ook na wat voor krijgen adjectieven zo’n -s:
1Als jongetje kon ik één ding heel erg goed: van vierkantjes iets ronds maken.
CHN
2Er gebeurt allerlei geks in haar poëzie, maar met een zeker naturel.
CHN
3Dat betekent weinig goeds voor de toekomst.
CHN
4Het is een gezellige stad, waar voldoende moois te zien.
CHN
5Wat voor leuks ga je vandaag doen?
CHN
Deze vorm van het adjectief wordt ook wel een partitieve genitief genoemd.
De benaming 'partitieve genitief' wordt gebruikt omdat de uitgang -s ook gebruikt wordt in genitiefconstructies zoals Kims echtgenoot. 'Partitief' verwijst naar het feit dat de constructie een deel-geheelrelatie uitdrukt: het hoeveelheidswoord (bijv. iets) geeft een deel aan van de dingen die de eigenschap bezitten die het adjectief uitdrukt (bijv. de dingen die rond zijn in (1)).
Ook na maatuitdrukkingen als een heleboel, een hoop en een massa komen adjectieven op -s wel voor, zoals in een heleboel moois, een hoop spannends en een massa interessants.
Bij adjectieven die al op een sisklank eindigen, zoals los, grijs, theoretisch, vies, valt de buigings-s met die sisklank samen (bijv. iets grijs, iets theoretisch). Bij adjectieven die op -st uitgaan, ontstaat er door toevoeging van buigings-s een moeilijk uit te spreken medeklinkercluster (-sts). Daarom gebruikt men in deze gevallen liever een omschrijving (bijv. iets wat juist is i.p.v. iets juists).
Hoeksema (1998: 4) stelt dat adjectieven die eindigen op een sjwa niet voor kunnen komen in de constructie. Toch lijkt die mogelijkheid er wel te zijn, in elk geval voor sommige adjectieven. In het krantendeel van het Corpus Hedendaags Nederlands  bijvoorbeeld wordt iets oranjes redelijk vaak gebruikt; daarnaast vinden we ook gevallen als iets morbides, iets rozes, zoiets stupides en iets beiges.
Iets gek?
Verdieping
Iets gek?
De buigings-s in de partitieve genitiefconstructie wordt soms weggelaten, vooral in informeel taalgebruik in België. Het is niet duidelijk in hoeverre dit gebruik tot de (informele) standaardtaal kan worden gerekend:
iWe raden mensen aan eens iets gek te doen. Het is al erg genoeg. in BN, informeel, ST? Dit gebruik komt geregeld voor in standaardtalige contexten in het Belgisch-Nederlands, vooral in informeel taalgebruik. Het is niet duidelijk in hoeverre het tot de standaardtaal kan worden gerekend. Volgens Taaladvies  behoort dit gebruik niet tot de standaardtaal.
CHN
iiDaardoor zijn mensen teleurgesteld als ze iets verkeerd kiezen. Mensen met een slechte ervaring veroordelen de Italiaanse keuken onterecht. in BN, informeel, ST? Dit gebruik komt geregeld voor in standaardtalige contexten in het Belgische Nederlands, vooral in informeel taalgebruik. Het is niet duidelijk in hoeverre het tot de standaardtaal kan worden gerekend. Volgens Taaladvies  behoort dit gebruik niet tot de standaardtaal.
CHN
iiiDus trek ik iets leuk aan en probeer wat leuks te zeggen. in BN, informeel, ST? Dit gebruik komt geregeld voor in standaardtalige contexten in het Belgische Nederlands, vooral in informeel taalgebruik. Het is niet duidelijk in hoeverre het tot de standaardtaal kan worden gerekend. Volgens Taaladvies  behoort dit gebruik niet tot de standaardtaal.
CHN
ivHet was dat die publieke omroepen te maken kregen met een minister die wilde scoren, anders was er waarschijnlijk nog steeds niets bijzonder gebeurd. in BN, informeel, ST? Dit gebruik komt geregeld voor in standaardtalige contexten in het Belgische Nederlands, vooral in informeel taalgebruik. Het is niet duidelijk in hoeverre het tot de standaardtaal kan worden gerekend. Volgens Taaladvies  behoort dit gebruik niet tot de standaardtaal.
CHN
vEen kermisfuif is niets speciaal meer. in BN, informeel, ST? Dit gebruik komt geregeld voor in standaardtalige contexten in het Belgische Nederlands, vooral in informeel taalgebruik. Het is niet duidelijk in hoeverre het tot de standaardtaal kan worden gerekend. Volgens Taaladvies  behoort dit gebruik niet tot de standaardtaal.
CHN
Het weglaten van de -s lijkt voornamelijk voor te komen in combinatie met de onbepaalde voornaamwoorden iets en niets. Dat blijkt ook uit de zin in voorbeeld (iii), waarin de buiging-s is weggelaten in de partitieve genitiefconstructie iets leuk, maar wel behouden is in de partitieve genitiefconstructie wat leuks.
Een ander soort constructie treffen we aan in de adjectivische constituenten iets(je(s)) kleiner en wat groter, waarvan de betekenis ‘een beetje kleiner/groter’ is.
Pijpops (2017) toont door middel van corpusonderzoek aan dat het weglaten van buigings-s weliswaar voornamelijk maar niet uitsluitend in Belgisch-Nederlands voorkomt. Ook in Nederlands-Nederlandse bronnen – en dan vooral in informeel taalgebruik zoals chattaal – komen er partitieve genitieven met een adjectief zonder buigings-s voor. Opvallend is dat het fenomeen bij bepaalde adjectieven significant vaker voorkomt dan bij andere. Zo wordt de -s opvallend meer weggelaten bij de adjectieven verkeerd, goed, beter en fout. Pijpops verklaart dit vanuit het feit dat deze adjectieven ook vaak als bijwoord gebruikt worden. In dat geval hebben deze adjectieven geen buigings-s, bijvoorbeeld:
viMaar met deze soep kan niemand iets verkeerd doen geloof ik.
CHN
In voorbeeld (vi) zegt het bijwoord verkeerd iets over het werkwoord doen. Dit in tegenstelling tot de partitieve genitiefconstructie iets verkeerds in voorbeeld (vii), waarin verkeerds het nominale deel van de constructie, namelijk iets, modificeert:
viiHij had iets verkeerds gegeten, had last van zijn darmen en belde me op.
CHN
Volgens Pijpops komt een woordcombinatie zoals iets verkeerd doen zo vaak voor dat bij taalgebruikers de combinatie iets + verkeerd opgeslagen wordt in het mentale lexicon en makkelijk geactiveerd wordt wanneer men eigenlijk een andere constructie, namelijk een partitieve genitiefconstructie, wil gebruiken. Dat leidt dan tot een partitieve genitief zonder buigings-s, zoals in zin (ii) hierboven.
Een andere analyse van deze vormen op -s is dat het zelfstandige naamwoorden zijn, afgeleid van een adjectief, net zoals het lekkers of al dat moois.
In deze paragraaf gaan we in op de vraag of we in de partitieve genitiefconstructie te maken hebben met adjectieven of met substantieven die van adjectieven zijn afgeleid. Verder bespreken we welke adjectieven doorgaans voorkomen in dergelijke constructies en welke adjectieven uitgesloten zijn.
Verder lezen
Lekkers: adjectief of substantief?
Er is in de literatuur geen eensgezindheid over de vraag of een woord als leuks in iets leuks een adjectief is (met een buigings-s), of een substantief dat is afgeleid van een adjectief met een (nominaliserings)suffix -s.
Zie Van Marle (1996), Hoeksema (1998), Broekhuis (2013: 420-426).
Het Nederlands heeft een beperkt aantal substantieven op -s die afgeleid zijn van adjectieven, zoals (het) nieuws of (het) lekkers. Een verschil tussen deze substantieven en de adjectieven op -s in ik heb iets nieuws, ik proef iets lekkers is dat de eerstgenoemde een betekenisspecialisatie hebben ondergaan: (het) nieuws = ‘actuele informatie over wat er gaande is’, (het) lekkers = ‘lekkere dingen zoals snoep, chocolade, koekjes’.
Zie ook 12.4.2.2.1 voor het verschil tussen deze substantieven op -s en de vormen in de partitieve genitiefconstructie die zich nog (deels) als adjectief gedragen.
Deze van adjectieven afgeleide substantieven vertonen ook allerlei kenmerken die ‘gewone’ substantieven ook hebben, zoals de mogelijkheid om het te combineren met een determinator (bijv. het lekkers), een aanwijzend voornaamwoord (bijv. Ik zag al dat lekkers) en een adjectief (bijv. het kleurrijke lekkers).
Broekhuis (2013: 421) argumenteert dat de analyse van lekkers in de partitieve genitiefconstructie iets lekkers als een substantief om verschillende redenen problematisch is.
Zie ook Hoeksema (1998).
Zo zou men bijvoorbeeld verwachten dat alle adjectieven op -s in partitieve genitiefconstructies zelfstandig gebruikt kunnen worden (d.w.z. zonder het voorafgaande voornaamwoord iets) aangezien ze substantiefstatus hebben. Dit is echter niet het geval, zoals blijkt uit het volgende voorbeeld:
De voorbeelden (6)-(13) zijn gebaseerd op Broekhuis (2013: 421-422).
6aIk heb iets vreselijks gezien.
bIk heb vreselijks gezien.uitgesloten
cIk heb iets lekker gezien.
dIk heb lekkers gezien.
Bovendien gedragen partitieve genitieven en van adjectieven afgeleide substantieven zich anders met betrekking tot modificatie door een intensiverend bijwoord. De eerstgenoemde staan dergelijke modificatie wel toe (7), terwijl genominaliseerde adjectieven dat niet doen (8):
7Hij eet iets zeer lekkers.
8*Hij eet zeer lekkers.
Ten slotte zou de analyse van lekkers in de constructie iets lekkers als een substantief betekenen dat het voornaamwoord iets met substantieven gecombineerd kan worden, terwijl dat doorgaans ongrammaticaal is, bijvoorbeeld:
Zie ook Hoeksema (1998).
9iets water/boekenuitgesloten
Broekhuis (2013: 422) bespreekt andere mogelijke analyses van partitieve genitieven,
Zo bespreekt hij onder andere de analyse waarbij er sprake zou zijn van een ‘leeg substantief’.
waarbij de adjectieven op -s ook werkelijk als adjectieven beschouwd worden. Een van de argumenten die hij aanhaalt vóór de adjectiefstatus van partitieve genitieven, is dat er een gelijkenis is tussen de distributie van de buigings-e bij attributieve adjectieven en de buigings-s bij partitieve genitieven. Bij coördinatie van attributief gebruikte adjectieven verschijnt de buigings-e bij elk van de gecoördineerde adjectieven (10). Bij gecoördineerde adjectieven in een partitieve genitiefconstructie verschijnt de buigings-s eveneens bij alle adjectieven in de constructie (11).
Zie ook Hoeksema (1998).
10Er gebeurden vreemde maar intrigerende dingen in dat huis.
11Er gebeurde iets vreemds maar intrigerends.
Ook in gevallen zoals in (12)-(13), waarbij alleen het laatste adjectief verbogen wordt, gedragen attributieve adjectieven en adjectieven in de partitieve genitief zich hetzelfde:
12de rood-wit-blauwe vlag
13iets rood-wit-blauws
Het adjectivische deel van de partitieve genitiefconstructie
Niet alle adjectieven kunnen voorkomen in partitieve genitieven. Zo zijn adjectieven die alleen attributief gebruikt kunnen worden, zoals relationele adjectieven (bijv. de houten huizen, maar de huizen zijn houtenuitgesloten), uitgesloten van de constructie. De mogelijkheid tot predicatief gebruik is dus een voorwaarde voor het gebruik van adjectieven in partitieve genitieven. Doorgaans komt de constructie vooral voor bij de zogenaamde kwalificerende adjectieven, zoals gek, mooi, zoet, goed, aardig, stom, handig, klein en speciaal. De voorbeelden in (14) illustreren het attributieve en predicatieve gebruik en het gebruik in partitieve genitieven van deze adjectieven:
Zie Broekhuis (2013: 437-449) voor een uitgebreide bespreking van de mogelijkheden van verschillende typen adjectieven om al dan niet in partitieve genitiefconstructies te verschijnen. Zie ook Hoeksema (1998: 2-4).
14aeen klein doosje attributief
bhet doosje is kleinpredicatief
ciets kleins partitieve genitief
Ook deelwoorden die als adjectief gebruikt worden, lenen zich minder tot gebruik in de partitieve genitiefconstructie, behalve als ze duidelijk adjectivisch geworden zijn, namelijk als ze een eigenschap of toestand aanduiden (15)-(16).
Maar zie Hoeksema (1998: 3) voor voorbeelden van deelwoorden zonder adjectiefstatus mét buigings-s, bijvoorbeeld: Iets blaffends kwam op me afgerend. Het gegeven dat dit soort deelwoorden moeilijker combineert met een buigings-s, heeft volgens Hoeksema te maken met het feit dat het agens van de handeling die door een deelwoord wordt uitgedrukt, doorgaans een bezield wezen is en dat dit met het onbezielde karakter van de partitieve genitiefconstructie botst.
15Nou, als hij iets dringends te doen heeft, moet het wel om het landsbelang gaan.
CHN
16Vooral literair-historische hulpmiddelen, die het geheel iets gezochts geven.
CHN
Adjectieven in de overtreffende trap komen evenmin voor in partitieve genitiefconstructies (bijv. iets leuks, iets leukers, maar iets leukst(s)uitgesloten).
Literatuur
Hoeksema (1998); Van Marle (1996); Broekhuis (2013); Pijpops (2017)
Literatuur
    Interessante links
    ANS
    Taaladvies
    Dagenta
    Taalportaal
    Versiegeschiedenis
    versie redacteur(en) datum opmerkingen
    3.0 Kathy Rys november 2024 Een tussentijdse versie van dit hoofdstuk werd van commentaar voorzien door Maaike Beliën, Thomas Haga, Priscilla Heynderickx en Jack Hoeksema. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit hoofdstuk berust bij de redacteur(en).
    2.1 januari 2019 Automatische conversie van ANS 2.0
    2.0 W. Haeseryn, K. Romijn, G. Geerts, J. de Rooij, M.C. van den Toorn 1997 hoofdstuk 6,../../data/archief/ans2/e-ans/06/body.html;
    Interessante links