Kwalificerende en relationele adjectieven
 
[ 6·2·2·4 ]
 
Adjectieven die een eigenschap, hetzij negatief, hetzij positief te waarderen, uitdrukken, kunnen we kwalificerend noemen. Daarnaast bestaan relationele adjectieven, die betrekkingstichtend van aard zijn, dat wil zeggen dat ze een relatie leggen tussen het door het adjectief uitgedrukte begrip en het door het adjectief bepaalde substantief. Als voorbeelden kunnen dienen:

een koninklijk besluit, een buitenlandse reis, een doctoraal examen, een medisch. student


     Respectievelijk wordt door deze constituenten uitgedrukt: 'een besluit van de koning/koningin', 'een reis naar het buitenland', 'een examen dat tot de graad van doctorandus leidt' en 'een student die medicijnen studeert'.
     Formeel onderscheiden relationele adjectieven zich van kwalificerende doordat ze vrijwel uitsluitend attributief gebruikt kunnen worden . Ze kunnen geen nadere graadbepaling verdragen (zo is een erg koninklijk besluit uitgesloten) en ze kennen geen negatie door middel van het voorvoegsel on-. Ze zijn afgeleid van substantieven (bijv. koninklijk van koning; vergelijk ook bijv. parlementaire enquête'enquête door het parlement', enz.).
     Ook alle stofadjectieven zijn relationeel.
 
vorige pagina De voor dit onderdeel gebruikte literatuur volgende pagina